Welke soorten stofzuigers zijn er?

Stofzuiger

Naast de speciale uitvoeringen zoals industriestofzuigers, bladstofzuigers, tafelstofzuigers, ketelstofzuigers, centraalstofzuigers, robotstofzuigers en natstofzuigers, zijn er drie typen in de handel verkrijgbare cilinderstofzuigers voor thuisgebruik.

Zakstofzuiger

Zoals de stofzuigervergelijking laat zien, wordt de luchtstroom door de luchtdoorlatende zak in dit reinigingsapparaat geleid. Daar wordt de met stof verrijkte lucht gefilterd en opgevangen. 2 tot 5 lagen van verschillende granulatie vormen het meerlagige papieren filter van een stofzuigerzak of vlieszak. Na de zak wordt meestal een ander filter gebruikt, dat fijne stofdeeltjes uit de doorstromende lucht verwijdert.

De op deze manier gereinigde lucht wordt ook door een groffilter voor de motor geleid zodat als de zak per ongeluk scheurt er geen grof vuil de ventilator of de motor kan beschadigen. Een microfilter in het uitlaatluchtgebied zorgt ervoor dat de luchtstroom opnieuw wordt gefilterd om koolstofdeeltjes te verwijderen die kunnen optreden wanneer de koolborstels van de motor in werking zijn. Busstofzuigers met zak zijn de klassieker onder de stofzuigers, omdat ze gebruikt kunnen worden voor het verwijderen van stof en vuil van grote en kleine ruimtes in een huishouden. Aangesloten op een stopcontact heeft deze stofzuiger een hoge zuigkracht, zo bleek uit de stofzuigertest.

Stofzuigers zonder zak

Deze stofzuigers creëren een draaikolk met de binnenkomende luchtstroom. Door de middelpuntvliedende kracht worden de stofdeeltjes in de opvangbak naar buiten geduwd en daar afgezet. Als de rotatiesnelheid van de zuignap hoog is, kan een extra filter achter de vortex achterwege blijven.

De centrifugaalafscheiders op de zakloze stofzuigers verstoppen niet, dus er is geen verlies aan zuigkracht als er geen filter wordt gebruikt. Als zakloze stofzuigers na elk stofzuigproces worden schoongemaakt, produceren ze minder geuren dan zakstofzuigers. Er zijn twee categorieën stofzuigers zonder zak:

Enkele cycloon stofzuiger

De gegenereerde luchtwerveling blaast de lucht zijwaarts in een kegelvormige container. Het stof dat door de middelpuntvliedende kracht naar buiten wordt geduwd, beweegt langs het lichaam en valt vervolgens naar beneden in een opvangbak. De schone lucht wordt in het midden van de vortex omhoog geduwd en naar buiten gezogen. Normale stofzuigers zonder zak verzamelen het droge stof in de container. Dit principe is ideaal voor grof stof, hoewel het fijne stof ook moet worden gefilterd en opgevangen door een centrale papieren filter. Aangezien verstopping van dit filter leidt tot verlies van zuigkracht, moet dit filter regelmatig worden schoongemaakt. Deze reiniging gebeurt gemakkelijk met stromend water. Het filter kan pas weer worden gebruikt nadat het volledig is opgedroogd. Voor dit type filter worden vaak HEPA-filters gebruikt.

Multicyclonische stofzuiger

Allereerst wordt de binnenkomende, vuile lucht in beweging gebracht zodat de grovere vuildeeltjes kunnen worden afgescheiden. In dit geval wordt de lucht dan echter niet door het centrale filter geleid, maar door een tweede reinigingsfase bestaande uit meerdere kleine cyclonen. De rotatiesnelheid neemt toe omdat de cyclonen een kleine diameter hebben. Hierdoor worden ook fijne vuildeeltjes gefilterd of afgescheiden. Hoe hoger het aantal aanwezige cyclonen, hoe kleiner de stofdeeltjes die worden afgescheiden. Het centrale filter is bij veel cyclonen overbodig en een verlies aan zuigkracht is niet meer merkbaar. Dyson is een pionier op het gebied van stofzuigers met meerdere cyclonen en begon deze in de jaren 80 op de markt te brengen. Veel fabrikanten hebben dit in de loop van de tijd gekopieerd, waardoor er goedkopere modellen op de markt kwamen. Tot nu toe zijn echter meestal twee cycloonfasen gebruikelijk, maar Dyson heeft al drie cycloonfasestofzuigers op de markt gebracht. Ook al verwijderen deze stofzuigers het stof bijzonder grondig, voor het fijne stof is toch een roetfilter nodig.

Draadloze stofzuiger

Snoerloze stofzuigers werken zonder stroomkabel en zijn daarom ideaal voor het reinigen van bekleding in de auto. Omdat het erg handige apparaten zijn, kan de gebruiker gemakkelijk in de kieren tussen de autostoelen komen en zo alles tot in de kleinste hoekjes stofzuigen. Snel opgeladen zijn de draadloze stofzuigers zeer mobiel, maar door de vrij lage batterijcapaciteit niet geschikt voor grote oppervlakken. Als aanvulling op de cilinderstofzuiger zijn ze ideaal voor de kleinste ruimtes en voor hoeken en randen. Met de snoerloze stofzuigers kunt u ook snel en eenvoudig gestoffeerde meubels stofzuigen. De meeste modellen zijn zakloos en kunnen dus ook vloeistoffen opnemen. Als hand- of tafelstofzuiger worden ze voor je uit geduwd en niet naar achteren getrokken zoals de busstofzuiger.

Stofzuigerrobot

In de loop van de automatisering werden stofzuigerrobots uitgevonden, die steeds meer hun weg vinden naar de huishoudens van werkende mensen. Deze volautomatische stofzuigrobots bestaan ​​al een aantal jaren, ze meten eerst de oppervlakken en bewegen dan over de te stofzuigen oppervlakken totdat ze schoon zijn.

Ze volgen geen schijnbaar zuigritme, maar rijden tot vier keer over alle oppervlakken. Daarna, of als de batterijduur eerder is verstreken, rijden ze volautomatisch terug naar het dockingstation om zichzelf op te laden. De capaciteit van de robots kan de busstofzuigers niet bijhouden en ook op het gebied van flexibiliteit laten ze veel te wensen over. neffen oppervlakken of oneffen oppervlakken geven altijd problemen met de robotstofzuigers. Het zijn echter praktische huishoudhulpen als de vloer groot, vlak en zonder hoeken is. Als het oppervlak echter smalle inkepingen of hoeken heeft, moet het met de hand worden gestofzuigd omdat de robots daar niet kunnen komen. In ruil daarvoor herkennen ze obstakels en trappen en ontwijken ze.

Welke soorten stofzuigers zijn er?
Schuiven naar boven