Een van de aspecten van WordPress die mensen in verwarring kunnen brengen, is of WordPress gratis is. Het antwoord kan ingewikkeld zijn, wat waarschijnlijk de reden is dat mensen in de war zijn. Een WordPress-site kan gratis zijn of er zijn kosten aan verbonden. Maar de WordPress-software zelf – bekend als de WordPress-kern – is en zal altijd gratis zijn. En het gaat niet alleen om de financiële kosten van WordPress: ook wijzigingen en uitbreidingen blijven gratis en je kunt WordPress gebruiken zoals je wilt.
Is WordPress gratis? Belangrijke punten om te weten:
WordPress valt onder de GNU General Public License (of GPL), wat betekent dat iedereen de code kan downloaden, bewerken, aanpassen, gebruiken en zelfs verkopen zolang deze onder de GPL-licentie valt.
De software zelf is gratis, maar er kunnen kosten aan verbonden zijn:
- Hosting
- Premium-ondersteuning
- Updates van premium plug-ins/thema’s
- Premium-thema’s • Premium-plug-ins
- En een WordPress website laten maken op maat, ook wat. Afhankelijk holang de persoon die de website maakt, er mee bezig is.
Ik zal de twee betekenissen van gratis uitleggen die van toepassing zijn, en ik zal de belangrijkste situaties identificeren waarin u een WordPress-site gratis kunt krijgen, samen met de specifieke aspecten van WordPress die u gratis krijgt of waarvoor u moet betalen .
De twee betekenissen van gratis toegepast op WordPress Voordat we kunnen kijken of WordPress gratis is, helpt het om de twee betekenissen van het woord gratis te begrijpen. Deze worden soms “vrij als in bier” en “vrij als in spraak” genoemd. Het eerste waar de meeste mensen aan denken als ze vragen of WordPress gratis is, is het monetaire gevoel: gratis zoals in bier. Een biertje kan financieel gratis zijn, wat betekent dat het je geen cent kost. Het zal echter nooit gratis zijn, zoals in de toespraak. De tweede betekenis van vrij is vrijheid van meningsuiting. Met andere woorden, als u een kopie van de WordPress-software heeft, kunt u deze dan zonder enige beperking gebruiken zoals u wilt? Het antwoord daarop is een volmondig “ja”, zoals u zo zult zien. Laten we dus dieper ingaan op de manier waarop WordPress gratis is.
Gratis als in taal
De WordPress-software is gratis in beide betekenissen van het woord. Je kunt gratis een exemplaar van WordPress downloaden en als je het eenmaal hebt, kun je het naar eigen inzicht gebruiken of wijzigen. De software is gelicentieerd onder de GNU General Public License (of GPL), wat betekent dat je niet alleen vrij bent om het te downloaden, maar ook om het te bewerken, aan te passen en te gebruiken. Het is een softwaremodel dat open source wordt genoemd.
De belangrijkste kenmerken van deze licentie kunnen als volgt worden samengevat:
- U kunt WordPress op elke gewenste manier gebruiken, zonder enige beperking.
- U kunt alles in WordPress aanpassen, toevoegen of verwijderen zonder beperkingen.
- U kunt WordPress zonder beperkingen herverpakken, hernoemen, verkopen en distribueren, behalve dat het ook wordt vrijgegeven onder de GPL-licentie.
Dit derde punt is belangrijk. Het betekent dat je WordPress kunt nemen, het kunt aanpassen, opnieuw kunt verpakken en het met winst aan andere mensen kunt verkopen, zolang je ook de GPL-licentie toepast. Met andere woorden, uw klanten kunnen voor de code betalen, maar u moet ze wel toegang geven zodat ze deze zelf kunnen wijzigen.
Voor mensen die gewend zijn om met softwarebedrijven te werken die niet open source zijn, weet ik dat dat onthutsend kan zijn. Maar het is waar!
In feite is dit hoe WordPress begon toen Matt Mullenweg en Mike Little in 2003 een ander open source blogsysteem, b2/cafelog, gebruikten en aanpasten. Wat ze ontwikkelden, werd WordPress: aanvankelijk gewoon een ander blogplatform, maar in de loop der jaren is het uitgegroeid tot een contentmanagementsysteem dat voor alle soorten websites wordt gebruikt. Zelfs als u de kerncode van WordPress kunt bewerken, is dit geen goed idee. Als u WordPress wilt aanpassen, is het een goed idee om de aanpassingen te “verpakken” in een nieuwe plug-in of een van de reeds beschikbare plug-ins te gebruiken. Dit betekent dat wanneer u uw versie van WordPress bijwerkt, uw aanpassingen niet verloren gaan omdat ze worden opgeslagen in de bestanden van uw plug-in. Zoals we zullen zien, zijn sommige plug-ins gratis zoals in bier en andere niet: maar ze zijn allemaal gratis zoals in taal.
Gratis zoals in bier
WordPress is en blijft gratis omdat het geen eigendom is van een bedrijf. In plaats daarvan is het eigendom van de non-profit WordPress Foundation, die “werd opgericht om gratis en permanente toegang te garanderen tot de softwareprojecten die we ondersteunen.” Haar missie is om een stabiele codebasis te creëren voor toekomstige generaties en om mensen voor te lichten over WordPress en gerelateerde open source software. De WordPress Foundation maakt geen winst met de ontwikkeling of distributie van WordPress: het is vrijwilligerswerk.
WordPress heeft duizenden plug-ins, sommige gratis en voor sommige moet je betalen, maar ze zijn allemaal gratis zoals in de taal. Als u een plug-in downloadt of koopt, kunt u de code wijzigen, aanpassen en verkopen, net als de WordPress-kern, zolang u ze vrijgeeft onder de GPL-licentie. De beste manier om dit te doen is door een andere plug-in te schrijven die de originele plug-in uitbreidt, maar er zijn veel voorbeelden van mensen die een plug-in nemen en er een nieuwe plug-in op gebaseerde. Aangezien het open source software is, is dit toegestaan.
GNU-besturingssysteem
Dus, hier is het idee: WordPress, de plug-ins en thema’s zijn allemaal open source en vrijgegeven onder de GPL-licentie. U bent vrij om ermee te werken en ze aan te passen. Maar als het gaat om de financiële aspecten van je WordPress-site, ligt het iets gecompliceerder.
De software zelf is gratis, maar als u een website wilt laten draaien, heeft u serverruimte nodig om deze te hosten. Als u geen eigen servers heeft (en de vaardigheden om ze te gebruiken om een website te hosten), betekent dit dat u voor hosting moet betalen. Een hostingprovider verhuurt je ruimte op hun servers die je gebruikt om je WordPress-site te hosten. Ze zijn geen eigenaar van uw site: deze is nog steeds van u en u kunt deze op elk moment bewerken, aanpassen of verplaatsen. Het beheren van servers en het leveren van hosting kost geld: er zijn fysieke infrastructuur en ondersteuningseisen. Maar het kost je niet veel.